Moderne opvoeding 2 - Live Your Dreams

Live Your Dreams

Dream your life beautiful

May 13th, 2013

Moderne opvoeding 2

Dromen, Geluk, Opvoeding, Toekomst, Vrijheid, by Jeroen.

Moderne \Het is HUN leven, niet het onze.

Het volgende werkt ook omgekeerd: “Wij zijn je ouders en jij moet doen wat wij zeggen!” Dat staat gelijk aan regelrechte tirannie. Je kan ze evengoed direct aan een ketting vastleggen of opsluiten in een klein donker keldertje of een hondenkooi. Da’s alleen maar goed om ze gek te krijgen en “onhandelbaar” te maken zoals zovelen het zeggen, en dan zijn zij zogezegd het probleem… Neen, wij als ouders zijn dan het probleem, niet de kinderen!

Onthoud goed dat een kind de weerspiegeling is van zijn opvoeding, en niet andersom. Als ouders vormen, of in vele gevallen misvormen, wij onze eigen kinderen. We moeten de opvoeding niet aanpassen aan hun gedrag. Hun gedrag zal veranderen als we de opvoeding veranderen. Betere opvoeding zal beter gedrag tot gevolg hebben, slechtere opvoeding slechter gedrag.

Onthoud hen ook geen informatie. Als je iets niet wilt dat ze doen, leg hen uit waarom, wat de eventuele nadelen kunnen zijn, maar geef hen wel de kans zelf te beslissen wat ze doen en niet doen. Zoals ik in mijn blog Moderne “opvoeding” al aanhaalde, hen weghouden van iets maakt hun nieuwsgierigheid alleen maar groter en drijft hen er eigenlijk gewoon dichter naartoe.

Als je over alle mogelijke onderwerpen heel open kan praten en soms zelfs op een grappige manier, pas dan zullen ze uit eigen beweging de juiste keuzes maken. Het mooiste voorbeeld hiervan heb ik met mijn dochter. Zij vertelt mij alles, gewoon omdat ze weet dat ik haar nooit iets zal verbieden, maar heel open met haar zal praten en haar mening respecteer, ookal is die anders dan mijn mening.

Back Top