Moderne “opvoeding” - Live Your Dreams

Live Your Dreams

Dream your life beautiful

May 10th, 2013

Moderne “opvoeding”

Dromen, Geluk, Opvoeding, Toekomst, Vrijheid, by Jeroen.

Moderne \Opvoeden? Of opdwingen?

Wat is er tegenwoordig toch mis met het grootste deel van de ouders dat ze er emotioneel niet zijn voor hun kinderen, er niet naar luisteren, hen op alle gebied moeten controleren en er zelfs geen respect meer voor hebben?
Maar ze eisen wel dat jongeren respect hebben voor hen… Hoe knoop je dat aan elkaar?

Als ouder van een dochter van 15 en een zoon van 11,5, sta ik er elke dag weer versteld van hoe ouders hun kinderen behandelen. Precies alsof kinderen en jongeren alles automatisch moeten weten zonder het eerst geleerd te zijn van hun ouders.

Aan de andere kant proberen ze de jongeren zoveel mogelijk te controleren, omdat ze als ouder wel heel goed beseffen dat ze niet alles zomaar vanzelf kunnen weten, zodat ze geen “domme” dingen zouden doen, maar eigenlijk geen dingen zouden doen die ze op die leeftijd zelf zouden gedaan hebben of zelfs gedaan hebben. De meeste ouders doen dat door hun kinderen er met alle geweld van weg te houden zonder zelfs maar één woordje uitleg waarom ze niet willen dat hun kinderen dit of dat doen of met dit of dat in aanraking komen. Sommige ouders gaan zelfs zover dat ze erbij gaan liegen om geen verdere uitleg te moeten geven. En dan zijn ze verwonderd dat de jongeren juist die fouten maken waar ze voor vrezen, maar ze duwen ze er wel naartoe. Beseffen ze dat dan eigenlijk niet?

Trek gelijk wie van iets weg, en je duwt die er eigenlijk naartoe omdat je de nieuwsgierigheid alleen maar vergroot.

Denken ze nu echt dat hun kinderen hen alles gaan vertellen en het vertrouwen gaan hebben dat ze bij hun ouders terecht kunnen zonder elke keer de mening van hun ouders opgedrongen te worden of in een richting geduwd te worden waar ze niet in willen geduwd worden maar die hun ouders willen die ze “volgen”?
Hoe willen ze er dan zijn voor hun kinderen als er echt eens iets mis loopt en ze weten maar een fractie van wat er in hen omgaat?

Laat de jeugd zelf de wereld ontdekken en begeleid hen naar volwassenheid in de plaats van ze altijd maar alles te ontzeggen en hen op die manier te pesten, en JA, dat staat gelijk aan pesten, of zijn jullie zogezegde ouders vergeten hoe je zelf op zo’n “ouderlijk gedrag” reageerde?

Voel je je als ouder nu aangesproken? Kijk dan maar eens heel grondig in de spiegel…

Back Top